dinsdag 1 september 2009

Zenzo vertelt - Geen werk, geen eten.

Hyakujo, de Chinese Zen-meester, deed altijd de gebruikelijke werkzaamheden tezamen zijn leerlingen, zelfs tot op de leeftijd van tachtig. Het trimmen van de tuinen, het reinigen van de gronden en snoeien van de bomen.

De leerlingen hadden er medelijden mee, de oude leraar zo hard te moeten zien werken, maar ze wisten dat hij niet zou luisteren naar hun advies om te stoppen en dus vertopten ze zijn gereedschap.

Die dag at de meester niet. De volgende dag liet hij ook zijn maaltjd staan en ook de dag daarop at de zen meester niet."Hij zal wel boos zijn, omdat we zijn gereedschap hebben verstopt," veronderstelden de leerlingen. "We kunnen ze beter weer terug leggen."

Nadat de leerlingen het gereedschap weer hadden terug gelegd, is de zen meester weer gaan werken en ook at hij zoals voorheen. In de avond onderwees hij hen: "Geen werk, geen eten."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Zen Enzo en de gehele inhoud van http://zen-enzo.blogspot.com wordt beschermd middels copyright. Niet in enige vorm mag er publicatie plaatsvinden zonder expliciete toestemming.